Jó lenne gyorsan és egyszerűen “hüvelykujj-megállítós” képeket készíteni a közösségi média posztjaidhoz?
 9 app és 9 tipp azért, hogy ez könnyen menjen.

A jó képek, a posztok sikerének a 80%-át adják. Ezért ha sikeres Facebook vagy Instagram oldalt szeretnél, nem hagyhatod figyelmen kívül ezt a tényt.

Sajnos nagyon sok cég (márka) a közösségi oldalán a posztokat, stock fotókkal -(Olyan képek amik javarészt illusztrációs szándékkal készültek, és különböző gyűjtő felületekről akár ingyenesen letölthetőek.)- oldja meg. Ami hiába szép, mégis unalmassá teszi a felhasználó számára a böngészést. Mivel bárki számára elérhető, az előfordulásuk is gyakori, a hasonló témaköröknél.
Pedig nem is olyan bonyolult szép, igényes saját képeket készíteni, amik megfogják a nézelődő figyelmét és máris megnő az esély arra, hogy odafigyeljenek a követők arra, amit mondani szeretnél Nekik. 

fullsizeoutput_1042.jpeg
Összegyűjtöttem 9 olyan applikációt amit ha letöltesz a mobilodra, segíthet abban, hogy szebb, érdekesebb egyedibb és egységesebb képeket tudj készíteni akár csak néhány mozdulatból. Én ios rendszeren használom, de mindegyik megtalálható androidra is a Google Play áruházban.

  1. fullsizeoutput_105a.jpegKezdésnek itt van mindjárt a TEZZA nagyon egyszerű az alkalmazása és minimális havidíjért cserébe (699.-Ft / hónap)15 filter használhatsz, az egyedi beállítások és szemcsés effektek mellett. Ez az applikáció nagyban hozzásegít, hogy egységes arculatot varázsolj például az Instagram felületednek. Válassz ki egy filtert és tudatosan használd mindig azt és máris szebb lesz a megjelenésed.


  2. fullsizeoutput_105b.jpegNem maradhat le a listáról a sokak által kedvelt SNAPSEED. Nagyon nagy előnye, hogy magyarul is lehet használni a funkcióit. 11 féle automatikus beállítási stílus van rajta és még 28 féle eszköz használatával tovább finomíthatod a képeidet vagy teljesen egyedi beállítást alkalmazhatsz.
    Közöttük amit sokszor használok, az a korrekció, a nem oda illő apróságok eltüntetésere, az élettelenítés az éles és homályos területek beállítására, és a szelektív mód ha valamin szeretnék kicsit világosítani vagy némely területet pedig sötétebbre varázsolni a képen. Sőt a dupla exponálás is izgalmas lehetőséget ad és feliratokat is tudsz vele készíteni.

  3. fullsizeoutput_105f.jpegHa szeretnél logót elhelyezni vagy valami egyedi jelet a képeiden akkor a WATERMARK nagy segítségedre lesz. Van egyéb funkciója is de én főleg logózásra használom. Ha többféle logót vagy jelzést akarsz használni folyamatosan, akkor érdemes a fizetős verzióját választani.



  4. fullsizeoutput_105d.jpegPS EXPRESS jelenleg a kedvencem. A filterek számtalan lehetőségét biztosítja, állítasz vele méretet Facebookra, Instagramra, Twitterre, Linkedinre, Pinterestre, YouTubera, Kindlere és ezeken túl is számtalan méret van benne. A kiválasztott filteren belül is tovább tudsz finomítani a színeken és az élességen, mélységen stb. Annyi féle beállítási lehetősége van, hogy még egyszer sem értem a végére, pedig napi szinten használom. Tudsz vele korrigálni is a nemodaillő apróságokat és feliratozásra is ad lehetőséget 55 féle sablonnal, amit még tovább tudsz betűformák, elhelyezkedés és színek szerint variállni. Sőt vicces és aktuális ikonokat is tudsz a képekre szerkeszteni vele. Keretek, kollázsok számtalan lehetősége is adott, és tele van ingyenesen elérhető verziókkal.
     
  5. fullsizeoutput_105e.jpegDe verhetetlenül ott van a használt appok között a CANVA is, ami fotószerkesztés esetében sokat segíthet a méretezés és a szép és igényes feliratok szempontjából.



  6. fullsizeoutput_1060.jpegA STORYZ app izgalmas animált fotókra ad lehetőséget. De figyelj amikor lemented úgy mentsd, hogy ne legyen rajta a logójuk. Csak egy reklámot kell megnézned érte.
    A másik lehetőség, hogy valami mozgó effektet is hozzá tudsz szerkeszteni.
    Nagyon érdekessé és hangulatossá varázsolja a fotókat. 


  1. fullsizeoutput_1061.jpegSpark Post alkalmazás esetében jó tudni, hogy ha nem a fizetős verzióját használod akkor feliratozza a képeidet amiket elkészítesz. Hasonló mint a Canva, csak más alapok vannak benne.


  2. fullsizeoutput_1062.jpegA FOTORUS sokat segít abban, hogy a portrék, selfiek, és olyan képek ahol domináns az arc, vállalhatóbb legyen. Figyelj oda, mert nagyon könnyű túlzásba vinni. Ezen túl számtalan lehetőséget biztosít arra, hogy a képeid stílusosak és egyediek legyenek. Folyamatos meglepetést nyújt ha belemerülsz a használatába.


  3. fullsizeoutput_1063.jpegÉs az utolsó app amit érdemes kicsit  jobban kitapasztalni a PHOTO SPLASH.Vicces és különleges képeket tudsz létrehozni a fizetős verzióval. Sajnos ha ki akarod próbálni ingyenesen nem túl sok lehetőséget enged azon túl, hogy a színes képből hogyan csinálj érdekes fekete-fehér verziót, egy színt megtartva.

Ahhoz, hogy a képeid ne gagyik és unalmasak legyenek van 9 “tanács” amit szintén érdemes szem előtt tartani. 

  1. A képszerkesztés igazi művészet, vagyis gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás és jó szem kell hozzá. 
  2. Az aranymetszés* szabálya 99% bejön, vagyis alkalmazandó! (1/3-os szabály)
  3. Legyél a történeted része, ne csak egy lesifotós! 
  4. Mindig figyel, hogy legyen megkomponálva, főleg ha tárgyakat, ételeket, italokat fotózol. 
  5. Nagyon figyelj arra, hogy legyen elég fény és ne szemből jöjjön. 
  6. A homályos, elmosódott, bemozdult képeket NE használd! Készíts újat! 
  7. Az elkapott pillanatok, vagy legalábbis annak tűnők, mindig jobbak mit a beállítottak. 
  8. A képek akkor a legérdekesebbek ha történeteket mesélnek és ha van rajta valami (vagy valaki) emberi.
  9. A selfe jó, de azt se vidd túlzásba. Ennél is alkalmazd a 80-20-as szabályt 80% más tartalom, 20% selfie.
*Aranymetszés szabálya szerinti kompozíció, amikor a témádat nem középre hanem a harmadában helyezed el. (Nem pontosan a harmada, de így a legkönnyebb bővebb magyarázat nélkül megfogalmazni.) 

Vagyis a képek (videók) a közösségi kommunikáció alapkövei, a “mindegy jó lesz” minőségű anyagok ma már nem elegek. Törekedj az egyedi és saját tartalmakra és tedd látványossá és hüvelykujj-megállítóvá a felvételeidet. 

Nem megy elsőre? Semmi baj! Gyakorolj, gyakorolj és gyakorolj!

süti beállítások módosítása